Vëmendshmëria e Frymëmarrjes

Si emri nënkupton, “Vëmendshmëria e Frymëmarrjes” përdor frymën si objekt të përqendrimit. Duke u fokusuar në frymën ju bëheni të vetëdijshëm për tendencën e mëndjes për tu hedhur nga një gjë në një tjetër. Disiplina e thjeshtë e përqendrimit na sjell përsëri në momentin e tanishëm dhe të gjithë pasurinë e përvojës që ai përmban. Kjo është një mënyrë për të zhvilluar vëmëndshmëri të plotë, aftësi përqëndrimi dhe të vetëdijes së ndjeshme. Dhe kjo është një metodë e shkëlqyer për kultivimin e gjëndjeve intensive meditative të njohura si Meditimi. Si edhe kjo, Vëmendshmëria e Frymëmarrjes është një antidotë e mirë për shqetësimin dhe ankthin, dhe një mënyrë e mirë për t’u çlodhur: përqendrimi në frymëmarrje ka një efekt pozitiv në të gjithë gjëndjen tuaj fizike dhe mendore.

Përgatitja 

Kur ju uleni për të medituar ju duhet të keni staturën tuaj të meditimit në një mënyrë që trupi është i qetë por i drejtë, zakonisht i ulur mbi një jastëk dhe ndoshta këmbëkryq. Nëse kjo nuk është e lehtë ju mund të uleni të gjunjëzuar apo në një karrige. Pastaj ju mbyllni sytë, relaksoheni, dhe vëreni se si ndiheni. Është e rëndësishme që të jeni të ndjeshëm në përvojën tuaj sepse kjo është ajo me të cilën ju do merreni gjatë meditimit. Do ishtë ide e mirë për të marrë pak kohë për t’u ulur në heshtje para fillimit të meditimit, për të ngadalësuar ritmin e jetës dhe të relaksoheni. Pak streçing i butë mund të ndihmojë gjithashtu.

Meditimi ka katër faza progresive që çojnë në një nivel shumë të këndshëm të përqendrimit. Për të filluar, pesë minuta për çdo faze është një mënyrë e mirë praktikimi.

1. Në fazën e parë përdorni numërimin për të qëndruar të fokusuar tek frymëmarrja juaj. Mbasi të nxirrni frymën numëroni një, pastaj merrni frymë brënda – jashtë dhe numëroni dy, dhe kështu me radhë deri në dhjetë, dhe pastaj filloni përsëri nga e para me numrin një.

2. Në fazën e dytë zhvendosni ciklin ku ju merrni frymë, duke numëruar para frymëmarrjes, duke parashikuar frymën që po vjen, por ende duke numëruar nga një deri dhjetë, dhe pastaj duke filluar përsëri në një.

3. Në fazën e tretë lëreni numërimin dhe vetëm vëreni frymën, si ajo hyn dhe del.

4. Në fazën përfundimtare fokusi i përqendrimit ngushtohet dhe mprehet, kështu që ju i kushtoni vëmendje ndjesive delikate të majës së hundës, ku fryma e parë hyn dhe e fundit e lë trupin.