Çfarë është Meditimi?

Ka shumë gjëra në jetë që janë përtej kontrollit tonë. Megjithatë, është e mundur për të marrë përgjegjësi për gjendjet tona të mendjes – dhe për ti ndryshuar ato për të mirë. Sipas Budizmit kjo është gjëja më e rëndësishme që mund të bëjmë, dhe Budizmi mëson se ai është i vetmi ilaç i vërtetë për dhimbjet tona personale, dhe për shqetësimet, frikën, urrejtjen, dhe konfuzionet e përgjithshme që rëndojnë gjendjen e njeriut.

Meditimi është një mjet për të transformuar mendjen. Praktikat budiste të meditimit janë teknika që nxisin dhe zhvillojnë përqendrimin, qartësinë, pozitivitetin emocional, dhe një shikim të qetë të natyrës së vërtetë të gjërave. Duke u angazhuar me një praktikë të veçantë meditimi, ju mësoni modelet dhe zakonet e mendjes tuaj, dhe praktika ofron një mjet për të kultivuar mënyra të reja, më pozitive të të qenit. Me punë të rregullt dhe durim këto gjendjet e fokusuara të mendjes mund të thellohen në gjendje thellësisht paqësore dhe energjizuara të mendjes. Përvoja të tilla mund të kenë një efekt transformues dhe mund të çojnë në një kuptim të ri të jetës.

Gjatë mijëvjeçarëve praktika të panumërta të meditimit janë zhvilluar në traditën Budiste. Të gjitha ato mund të jenë të përshkruara si “trajnime të mendjes’, por ato marrin shumë qasje të ndryshme. Themeli i të gjitha prej tyre, megjithatë, është kultivimi i një gjendje të qetë dhe pozitive të mendjes.

Mësimi i Meditimit

Çdo vit, mijëra njerëz mësojnë të meditojnë me budistë të Komunitetit Triratna. Ne mësojmë dy meditime themelore që ishin mësuar fillimisht nga Buda historik. Këto ndihmojnë të zhvillojnë cilësitë e qetësisë dhe pozitivitetit emocional: meditimet e Vëmendshmërisë së Frymëmarrjes (Mindfulness) dhe të Kultivimit të Dashamirësisë (Metta Bhavana).

Teknikat e meditimit janë shumë të thjeshta. Megjithatë, duke lexuar për to nuk është zëvendësim për të mësuar nga një mësues me përvojë dhe i besueshëm. Një mësues do të jetë në gjendje t’ju ofrojnë udhëzime se si të aplikoni teknikat dhe si të merreni me vështirësitë. Ndoshta më e rëndësishmja, një mësues mund të ofrojë nxitje dhe frymëzim me shembullin e tyre.

Përgatitja

Kur ju uleni për të medituar ju duhet të keni staturën tuaj të meditimit në një mënyrë që trupi është i qetë por i drejtë, zakonisht i ulur mbi një jastëk dhe ndoshta këmbëkryq. Nëse kjo nuk është e lehtë ju mund të uleni të gjunjëzuar apo në një karrige. Pastaj ju mbyllni sytë, relaksoheni, dhe vëreni se si ndiheni. Është e rëndësishme që të jeni të ndjeshëm në përvojën tuaj sepse kjo është ajo me të cilën ju do merreni gjatë meditimit. Do ishtë ide e mirë për të marrë pak kohë për t’u ulur në heshtje para fillimit të meditimit, për të ngadalësuar ritmin e jetës dhe të relaksoheni. Pak streçing i butë mund të ndihmojë gjithashtu.